luni, 2 august 2010

DESPRE BISERICĂ










Pentru noi creștinii, steaua călăuzitoare care ne conduce la Hristos ce s-a născut la Betleem este Biserica. In clipa in care părăsim această călăuză cerească şi intram în cele ale credinţei la cei ce nu cred, steaua călăuzitoare a Bisericii ni se ascunde. Şi numai când ieşim de la sfatul celor necredincioşi, tulburaţi de cele întâmplate cu noi, steaua Bisericii din nou străluceşte si ne călăuzeşte pe calea care duce la Betleem, unde aflam pe Cel ce s-a născut şi ca om pentru mântuirea noastră.
Iată pentru ce psalmistul de demult zicea:
"Doamne iubit-am casa unde locuiești Tu şi locul unde sălăşluieşte gloria Ta" - "Faţa Ta, Doamne, voi căuta! Să nu-ţi întorci faţa de la mine".
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/biserica-steaua-calauzirii-noastre-120582.html


BISERICA "SF. ECATERINA"
(Str. Ostrovului nr. 11 sectorul 5)
(în imagini)
Situată în partea de sud a oraşului Bucureşti, Parohia Bellu Pieptănari este situată între B-dul Pieptănari, Şoseaua Giurgiului, o parte din străzile ce dau spre Toporaşi şi curtea Uzinei Autobuzul.
Ca parohie a luat fiinţă în anul 1937, rupându-se din fosta Parohie Progresu – Belu, funcţionând într-o mică bisericuţă ce a fost dărâmată cu ocazia sistematizării Şos. Giurgiului, în zona Belu – Şura Mare.
Actuala Biserică a fost construită de către enoriaşi, sub conducerea parohului din acel timp Pr. Pitreanu Gh. în anul 1943.
Forma bisericii este aceea de navă românească, nefiind prevăzută cu turle. Materialul de construcţie este cărămida donată de către Primăria sectorului III, Albastru şi provine din demolarea fostei Hale de Peşte din Piaţa Lânăriei.
Târnosirea a fost efectuată de către P. S. Atanasie Dincă, Vicar Patriarhal – la 19 decembrie 1943, fixându-i-se ca hram ziua de 25 noiembrie – Sf. Muceniţă Ecaterina – în cinstea uneia dintre donatoarele terenului pe care a fost zidită biserica, anume Ecaterina Bogdănescu, ceilalţi donatori de teren fiind Maria Lascu şi Pr. Pietreanu Gheorghe.
În anii următori s-au construit clopotniţa (din fier beton), gardul din jurul bisericii (din cărămidă şi fier) şi o magazie, ce a fost avariată la cutremurul din 1977, dar refăcută ulterior. În prezent este folosită ca spaţiu de depunere a decedaţilor proveniţi din familiile de la blocuri care n-au spaţiu acasă.
În interior a stat nepictată până în anul 1981, când lucrările de pictură au fost încredinţate pictorului Busuioc Gh., ajutat de colaboratorul său, Păltineanu Teodor, lucrări care s-au încheiat în vara anului 1983, când s-a făcut şi recepţia.
În afară de obiectele de cult, biserica este înzestrată cu două clopote.
Fiind de dată recentă biserica nu prezintă interes istoric sau cultural –artistic.După:
http://dulciu.wordpress.com/2008/08/28/istoria-bisericilor-din-bucuresti-10/
Este biserica unde am fost botezat, în care mă rog şi îi pomenesc pe cei decedaţi.

Un comentariu:

  1. Multumim pentru articol. Biserica Sf Ecaterina - Parohia Belu Pieptanari are acum un nou site cu multe fotografii si detalii - www.bisericasfecaterina.ro

    RăspundețiȘtergere