Cârnați de porc. O rețetă numai pentru Crăciun
Se apropie perioada Crăciunului, perioada Sărbătorilor de Iarnă și a Anului
Nou, masa de sărbători nu e completă și nu are nici-un farmec fără mirosul
cârnaților proaspeți preparați acasă.
Cum facem cârnați tradiționali românești?
Sfaturi, secrete și trucuri pentru niște
cârnați de casă reușiți
În primul rând soiul cărnii și ce
fel de carne alegi pentru tocat contează cel mai mult în gustul cârnaților,
apoi condimentele bine alese și dozate cum trebuie și după gust. Din această
cauză este de preferat să se aleagă o carne proaspătă de la porcii crescuți în
gospodărie, carnea animalelor crescute la țară este mai închisă la culoare, are
consistență mai tare, iar gustul diferă foarte mult de carnea din magazine. Cea
mai bună carne de tocat pentru cârnați este: carne de porc mai grasă, pulpă de
porc, fleică de porc, piept de porc.
Pentru un gust mai bun se toacă și câteva
bucăți de șorici de porc care vor da un gust special cârnaților, iar la prăjirea
cârnaților va rezulta o gelatină lipicioasă și gustoasă specifică grăsimii de
porc.
Condimente se pun după preferința
fiecăruia, cele mai folosite sunt: piper măcinat, boia de ardei dulce și iute,
usturoi, cimbru măcinat și sare. Boia de ardei afumată da o aromă deosebită
cârnaților.
Usturoiul se zdrobește foarte bine
și se freacă cu sare până devine pastă (cremă de usturoi), nu se pune usturoi
dat prin mașină sau tăiat felii, nu este estetic și nu cred că atunci când
mănânci un cârnat prăjit vrei să dai de bucăți de usturoi sau bețe de cimbru
sau de la alte condimente prin el.
În compoziția de carne tocată și
condimente se adaugă apă călduță, ingredientele se vor amestecă mai bine,
carnea o să fie mai moale și mai ușor de lucrat cu ea, altfel carnea o să fie
tare și îngrămădită.
De preferință se cumpără mațe de
porc curățate gata, dacă nu sunt curățate atunci mațele trebuie foarte bine
spălate și ținute în apă cu sare, piper boabe și puțin oțet că să dispară
mirosul urât de intestine. Mațele se aleg subțiri sau groase, dacă alegem
subțiri se vor prepara mai repede, iar cele groase mai greu.
Chiar dacă vrem să congelam cârnații
proaspeți preparați este bine să-i ținem 1-2 zile atârnați în aer liber să se usuce.
La fel dacă vrem să-i afumăm, nu ne apucăm imediat să afumăm cârnați proaspeți
făcuți, trebuie mai întâi să se zvânte puțin.
Cârnații nu se umplu imediat, eu pun
compoziția la rece câteva ore, apoi amestec din nou și mai potrivesc gustul de
sare și condimente dacă mai este nevoie.
Vom folosi următoarele ingrediente
(se calculează în funcție de câtă carne avem): 10 kg carne de porc grasă, 5
linguri de sare mare, 4 linguri de piper negru măcinat, 4 linguri de boia de
ardei dulce, 4 linguri de cimbru măcinat, 300g usturoi, 2 căni de apă sau supă
de oase (carne), 12m mațe de porc. Dacă avem carne mai slabă atunci adăugăm
slănină de porc, cu aproximație carne de porc macră 70% iar grăsime de porc
30%.
Cum procedăm, carnea de porc se tăie
bucățele mici și se toacă prin mașina de tocat carne, se pune într-un vas
încăpător și se amestecă bine. Usturoiul se curăță, se zdrobește și se freacă
bine cu 1-2 linguri de sare grunjoasă, se freacă bine până devine pastă.
Într-o cană cu apa caldă sau supă de
carne se topește bine restul de sare. Se amestecă carnea foarte bine cu toate
condimentele și cu apa călduță până se obține o pastă legată și ușor de lucrat
cu ea. Se păstrează la rece 1-2 ore, apoi se amestecă din nou și se potrivește
gustul de sare și piper dacă mai este nevoie. Mațele de porc cumpărate curățate
gata, dacă nu sunt curățate atunci mațele trebuie foarte bine spălate și ținute
în apă cu sare, piper boabe și puțin oțet că să dispară mirosul urât de
intestine. Mațele se aleg subțiri sau groase, dacă alegem subțiri se vor
prepara mai repede, iar cele groase mai greu.
Chiar dacă vrem să congelăm cârnații
proaspeți preparați este bine să-i ținem 1-2 zile atârnați în aer liber să se
usuce. La fel dacă vrem să-i afumăm, nu ne apucăm imediat să afumăm cârnați
proaspeți făcuți, trebuie mai întâi să se zvânte puțin.
Cârnații nu se umplu imediat, eu pun
compoziția la rece câteva ore, apoi amestec din nou și mai potrivesc gustul de
sare și condimente dacă mai este nevoie.
Vom folosi următoarele ingrediente
(se calculează în funcție de câtă carne avem): 10 kg carne de porc grasă, 5
linguri de sare mare, 4 linguri de piper negru măcinat, 4 linguri de boia de
ardei dulce, 4 linguri de cimbru măcinat, 300g usturoi, 2 căni de apă sau supă
de oase (carne), 12m mațe de porc. Dacă avem carne mai slabă atunci adăugăm
slănină de porc, cu aproximație carne de porc macră 70% iar grăsime de porc
30%.
Cum procedăm, carnea de porc se tăie
bucățele mici și se toacă prin mașină de tocat carne, se pune într-un vas
încăpător și se amestecă bine. Usturoiul se curată, se zdrobește și se freacă
bine cu 1-2 linguri de sare grunjoasă, se freacă bine până devine pastă.
Într-o cană cu apă caldă sau supă de
carne se topește bine restul de sare. Se amestecă carnea foarte bine cu toate
condimentele și cu apă călduță până se obține o pastă legată și ușor de lucrat
cu ea. Se păstrează la rece 1-2 ore, apoi se amestecă din nou și se potrivește
gustul de sare și piper este
nevoie. de porc cumpărate se scot din
ambalaj se 10 minute
, apoi se desfac cu se suflă fiecare
fie ușor de pe dispozitivul de . Se montează de tocat fără cuțit , doar cu dispozitivul (pâlnia) de umplut ,
se pune un se umple ușor cu amestecul preparat.
Cârnații preparați se țin la rece
atârnați balcon sub streașină , apoi se pot congela sau afuma având oricând ne dorim sau ne este pofta de un cârnat proaspăt.
După: culinar.bzi.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu