INSTITUȚII DE CULTURĂ ÎN BUCUREȘTI
ATENEUL ROMÂN
Este o sală de concerte construită pe un teren aparținând familiei Văcăreștilor. Construcția a început în 1886 cu fonduri adunate prin subscripție publică, sub îndemnul„Dați un leu pentru Ateneu”, după proiectele arhitectului francez Albert Galleron. Clădirea este precedată de un peristil, adică o galerie interioară sprijinită pe șase coloane ionice. Sub peristil se află medalioanele unor domnitori importanți ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, Regele Carol I, Vasile Lupu și Matei Basarab. Construcția se termină cu o cupolă, bogat decorată. În interior se află o frescă gigant de 70m cu o lățime de 3m aparținând pictorului Costin Petrescu cu scene din istoria României.
În fața Ateneului se află statuia lui Mihai Eminescu aparținând sculptorului Gheorghe Anghel. Sala cuprinde astăzi 600 locuri la parter și 52 loji.
Ghidul prezintă planul sălii așa cum era în 1923.
TEATRUL NAȚIONAL
1834 – Ia fiinţă Societatea Filarmonică la iniţiativa lui Ion Heliade Rădulescu şi Ion Câmpineanu;
1836 – Societatea Filarmonică cumpără Hanul Câmpinencii pentru a construi clădirea Teatrului Naţional;
1840 – Domnitorul Alexandru Ghica aprobă proiectul;
1845 – Este ales planul arhitectului vienez Heft; clădirea, construită în stil baroc, va exista până în anul 1944, când va fi bombardată de către nazişti.
Construcția teatrului a durat până în 1852. Primul dirtector Costache Caragiale.
Prima reprezentație cu piesa „Zoe sau un amor românesc. (dec. 1852)
(după http://www.tnb.ro/index.php?page=istoric-tnb )
Ghidul prezintă planul sălii așa cum era în 1923.
Interiorul sălii Teatrului Național
OPERA ROMÂNĂ
Trupa lirică bucureșteană s-a lansat la 8 mai 1885, prezentând progresiv un repertoriu din ce în ce mai bogat și mai ales. La început, compania prezenta mai ales din opere italiene și franceze de mare popularitate, dar și vodeviluri, respectiv opere comice din creația națională, în care au apărut pe scena bucureșteană primele mari voci românești.
Deși existența unei trupe artistice românești de teatru liric, sub numele de Compania Opera Română, s-a făcut cunoscută încă din 1885, instituționalizarea și deci înființarea Operei Române ca instituție finanțată de la buget s-a realizat abia în 1921. Premiera absolută s-a făcut cu opera Lohengrin sub bagheta lui George Enescu.
Ghidul prezintă planul sălii așa cum era în 1923.
După construcția noii clădiri a Operei Române în 1953 în clădirea operei a funcționat TEATRUL DE OPERETĂ.
De această clădire este legat numele tenorului Ion Dacian „prințul operetei românești din secolul XX.
http://www.youtube.com/watch?v=G4xtnN-WBG4
Această clădire numai există.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu