miercuri, 7 decembrie 2011

ALCHIMIA NUMITĂ „PERIOADA IPOTETICĂ” A ISTORIEI METALELOR (VIII)


CEI CINCI MARI ALCHIMIȘTI (IV)
PARACELSUS

Paracelsus  - Auréolus Philippus Théophrastus Paracelse Bombastus  ab Hohenheim s-a născut în 1493 la Einsiedeln aproape de Zurich și a murit în 1541 la Salzburg  a fost un celebru alchimist, medic, fizician, astrolog, teolog și filozof elvețian. Primele noțiuni de medicină, mai ales de chirurgie le-a primit de la tatăl său un medic renumit al timpului. Studiază medicina la Universitatea din Basel și finalizează studiile la Viena în 1510 și doctoratul în medicină la Universitatea din Ferrara în 1516. În această perioadă își schimbă numele din Theophrastus în Paracelsus. Este instruit în magie, alchimie și vrăjitorie de Johannes Trithemius abate al mănăstirii Sf. Iacob din Wurzburg. A călătorit mult în Portugalia, Spania, Italia,Franța, Țările se jos, Saxonia, Tirol, Polonia, Moravia, Transilvania, Ungaria și Suedia. Se pare că a vizitat și Orientul. Pe parcursul vizitelor a tratat bolnavi, a vândut leacuri, a alcătuit horoscoape, a discutat cu bătrâne, cu șarlatani, artiști ambulanți, cu persoane care practicau o medicină empirică, cu vrăjitori etc. De la ei a învățat multe secrete, tratamente miraculoase. Paracelsus a cules toate informațiile, le-a analizat, comparat și observat. Astfel a acumulat cunoștințe bogate pe care nu le-a întâlnit la anticii Galenus (ultimul mare medic al antichității 129-216), a cărui principii le-a combătut, sau Hippocrates (celebru medic al antichității 460 -370 î.Hr.). În 1525 a fost profesor de medicină la Universitatea din Basel. Paracelsus a fost primul care a susținut principiul după care fiecărei boli îi corespunde un medicament specific. „Medicul trebuie să treacă prin examenul Naturii, care e lumea; și tot începutul ei”. Ca practicant alchimist a utilizat pentru prima dată în laborator aparatul de distilare prin antrenare cu vapori de apă, a preparat hidrogenul din oțet și pilitură de fier și eterul etilic din etanol și vitriol. A fost un căutător al pietrei filozofale (Lapis philosophorum în latină, El Iksir în arabă de unde vine cuvântul elixir) care prin atingerea cu alte metale le poate transforma în aur, era un fel de panaceu care vindecă toate bolile și dăruiește oamenilor tinerețea veșnică. Paracelsus a fost un pionier în utilizarea unor produse chimice în medicină. Concepțiile sale urmăreau armonia între microcosmos (om) și Natură (macrocosmos) Potrivit acestei axiome celor șapte planete de pe cer le corespund șapte metale pe pământ și șapte centre (organe principale) în om. Totul este ceresc și sunt strâns legate între ele. (conform tabel) 

Opere complete: „Paracelsi opere omnia medico, chemico, chirurgica, („Paracelsus opere diverse de medicină, chimie, chirurgie”) 3 vol. In folio. Genevae 1648, „Bücher und schiften Paracelsi”-(„Cărți și reglementări ale lui Paracelsus”), 10 vol. in Bâle 1589, Tratate de alchimie: „Archidoxorum libri decem”- („Învățături în zece cărți”), „De preparationibus” - („Despre pregătiri”), „De natura rerum”- („Despre natura lucrurilor”), „De tinctura Physicorum”- („Tincturile fizicii”), „Caelum Philosophorum”- („Cerul filozofilor”), „Thesaurus thesaurorum”- („Comoara comorilor”),  „De mineralibus” – („Despre minerale”).
L'Art d'Alchimie, par Ph. Th. Paracelse, Allemand. Monarque des Arcanes” („Arta alchimiei” de Ph. TH. Paracelsus, Germanul, Monarhul secretelor.) - Paris aux Press Littéraire de France - 166 rue de Grenelle  - M.CM.L. (1950) După:http:// www.bnf.fr. 


 Paracelse „Le Trésor des Trésors des alchimistes” - (Paracelsus „Comoara comorilor alchimiștilor”)  După:Alb. Poisson „Cinq traités d'alchimie”- Bibliothèque Chacornac - Paris 1890 -
http:// www.bnf.fr. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu